Welkom in de Achterhoek

De kleine steden en dorpen, de prachtige natuur, alsmede de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de mensen maken de Achterhoek tot een geliefd vakantiegebied. Men heeft tijd voor elkaar en tijd voor de gasten. Files en stress zijn hier vrijwel onbekend. Daarom komen jaarlijks duizenden landgenoten graag naar de Achterhoek om te genieten en om op verhaal te komen.

fietsen in de AchterhoekDe omgeving van Laren is rijk aan natuur en cultuur. Wie rust en ruimte zoekt en van natuur en landschap wil genieten, kan eindeloos wandelen en fietsen.
boerderij in de AchterhoekVanwege de verschillende soorten natuurgebieden, landgoederen en boerderijen, is het bekende coulisselandschap goed zichtbaar.
Veel kastelen, havezaten en landhuizen zijn te vinden in beekdalen of aan de rand ervan. De landgoederen zijn vrij toegankelijk.
huis VerwoldeHet historisch ingerichte landhuis (en tuin) Verwolde uit 1776 is van ca. 15 april tot eind oktober te bezichtigen. Men bereikt het kasteel via de 700 meter lange oprijlaan, vanaf de ingang aan de weg van Laren naar Markelo. Meer info: Huis Verwolde voor kinderen: Kas & Roos /Huis Verwolde.
Huize ‘t RossIn Laren aan de Rossweg vindt u Huize ‘t Ross en aan de Ooldselaan staat Havezathe Oolde, gebouwd in 1663.
Kring van DorthHet vroegere kasteel Dorth in Kring van Dorth (12e eeuw) is in de 18e en 19e eeuw in verval geraakt en praktisch geheel afgebroken. Het huidige huis is gebouwd in 1928.
Een 75 pagina’s tellende VVV-gids informeert u over de diverse tips, trips en wetenswaardigheden van de streek. Zoals o.a. : cultuur, natuur, tuinen, wandelen, fietsen, sportief, evenementen, autotochten en eetgelegenheden.
U kunt de gids bestellen via de webwinkel van de VVV: www.vvvlochem.nl

Een greep uit de mogelijkheden in de omgeving:

Cultuur: monumenten, kerken, kastelen en landgoederen
Natuur: eendenkooi van Dorth, Gorsselse Heide (100 ha), De Lochemse Berg, Ooievaarsdorp ’t Zand
Tuinen: kasteeltuinen van Huis Verwolde, Buitenplaats "De Wiersse", Groot Hertenkamp, Vlindertuin, De Haarbroekse Vijvertuin (met theeschenkerij), Vijvertuin De Keihave, kruidentuin De Bleike, Tuinen en Kunst Klein Dennenbosch.
Wandelen: Natuur-en stadswandelingen al of niet onder leiding van een deskundige gids; kinderwandelroute van 4 km volgens "De ontdekking van Tom Koolhaas" (voor kinderen van 8 t/m 12 jaar); wandelen met een ezel v.a. camping Vetweide te Almen; Fotopuzzeltocht; te koop bij de VVV zijn een negental wandelroutes. Zie website VVV > Wandelroutes.
Fietsen: Fietsroutes rondom Lochem, Laren en Gorssel; fietsverhuur; kinderfietsroutes (bijv: Het geheim van de Dikke Boom, Tijdreis door Gorssel); Fietsvierdaagse Achterhoek. Zie ook website VVV > Fietsroutes.
Sportief: outdoorsport; (boog)schieten; klimmen & abseilen; golf; paardrijden; tennis; klootschieten; ballonvaarten; recreatie- en surfplassen; boottochten en kanovaren.
Evenementen: o.a. Windstrekenfestival; Openluchttheater; Tractor Pulling; IJsseljazzfestival; Creatieve Dag Laren; Wheels on Nature.
Autotochten: langs kastelen en landhuizen, een tocht van 63 km is beschreven in de VVV-gids, beschrijvingen van overige tochten kunt u verkrijgen bij de VVV te Lochem. Zie website VVV > Autoroutes.
Eetgelegenheden: In de gemeente Lochem vindt u ruim 70 eetgelegenheden, van eenvoudig tot zeer luxueus.

 

 

omgeving